ДЕКАДА УКРАЇНСЬКОЇ ЖЕСТОВОЇ МОВИ
«ВІДКРИВАЄМО СВІТ ЧЕРЕЗ ПРИЗМУ ЖЕСТОВОЇ МОВИ»
у Чернівецькому обласному навчально-реабілітаційному центрі №1

З нагоди відзначення Міжнародного дня жестових мов та тижня глухих з 19 по 27 вересня 2022 року у Чернівецькому обласному навчально-реабілітаційному центрі № 1 проходила декада української жестової мови.
Розпочалася декада інформаційним дайджестом «Українська жестова мова в освіті», який організував вчитель Сергій Дяків. Педагоги та учні центру, а також колишні випускники взяли участь у онлайн-дискусії «Сучасний стан викладання української жестової мови у закладах спеціальної освіти», яку проводила громадська організація «Об’єднання нечуючих педагогів».
Змістовною та інформативною була єдина година «Жестова мова об’єднує нас», яку проводили вихователі центру. Завдяки онлайн-формату у ній взяли участь не лише присутні, а й учні з тимчасово окупованих територій та ті, що вимушено перебувають за кордоном.
Багато нового та цікавого дізналися учасники тематичного онлайн-уроку «Сучасні можливості для нечуючих людей» вчителя жестової мови Сергія Дякова. А під час тренінгу «Професійні можливості людини з порушеннями слуху», який провела психолог центру Мар’яна Вовчук, дванадцятикласники познайомилися з найбільш актуальними професіями для нечуючих людей.
Упродовж усієї декади милувала око тематична виставка малюнків «Малюємо жестами», організатором якої був вчитель трудового навчання Василь Трубій. Кожен її учасник переніс на папір свій душевний стан. Виставка залишила приємні емоції в серці кожного.
Приємним сюрпризом для педагогів та учнів стала зустріч із головою ГО «Всеукраїнська організація осіб з інвалідністю зі слуху «Українське товариство глухих» Іриною Чепчиною, головою Чернівецької обласної організації УТОГ Людмилою Дубровіною, директором Хмельницької спеціальної загальнооосвітньої школи № 33 Галиною Воробель та нечуючим волонтером із США Аркадієм Білозовським, які завітали в центр 26 вересня 2022 року. Гості були вражені інтер’єром центру, технічним оснащенням класів та привітливістю працівників та учнів.

Залишити відповідь