Педагогічний міст з румунськими колегами

IMG_371124.11.2015 на базі Чернівецького обласного навчально-реабілітаційного центру №1 відбувся педагогічний міст «Методологічні засади формування виразного усного мовлення у дітей з порушеннями слуху в контексті міжнародної співпраці». Учасниками заходу були гості із спеціального технологічного  ліцею для глухих дітей м.Біволеріє (Румунія): директор Зубаш Ілісей-Корнеліу,  психодіагност  Міхай  Стан, сурдопедагоги дошкільного відділення Джеоржеску Віоріка і Унгурян Ліліана,  логопеди  Іліуц Елена,  Клем Чіпріан, Палієвіч Георгіє,  аудіолог Мотреску Анішоара.IMG_3702

З української сторони – директор центру Савчук Олена Орестівна, заступник директора з навчально-виховної роботи Бічікова Олена Костянтинівна, заступник директора з виховної роботи Деренькова Галина Анатоліївна, заступник директора з реабілітаційної роботи Агранов Олександр Семенович, вчитель індивідуальної  роботи Шумакова Леокадія Сигизмундівна, вчитель-дефектолог Мала Надія Іванівна, психолог Вовчук Мар’яна Флорівна, вчителі початкових класів Шкурат Оксана Іванівна і Гердик Галина Михайлівна, сурдопедагог дошкільного відділення Молоч Оксана Михайлівна, вчитель української жестової мови     Дяків Сергій Михайлович, вчитель ритміки Соболєва Наталія Анатоліївна, вчитель української мови і літератури Кучейник Тетяна Іванівна,  соціальний педагог Лаврук Інна Михайлівна, перекладачі Хаснаш Діана Сергіївна та Дамаскін Ніна Костянтинівна.

IMG_3776Також у проекті брали участь методист науково-методичного центру безперервної педагогічної освіти ІППОЧО Волошин Світлана Зіновіївна та голова громадської організації «Життя на рівних», яка створена на базі центру.

Директор центру Савчук Олена Орестівна розповіла про структуру центруIMG_3852 та надання комплексних реабілітаційних послуг дітям з особливими потребами. Колеги з Румунії під час екскурсії ознайомилися з матеріально-технічною базою центру. Їх увазі були представлені: індивідуальне заняття з розвитку слухо-зоро-тактильного сприймання мовлення і формування вимови  в Шумакової Л.С. «Звук С, автоматизація. Робота над ритміко-інтонаційною структурою мовлення», групове заняття з розвитку мовлення у 7 класі «Місто, в якому я навчаюсь», яке провела вчитель Савчук О.О. Учні  центру презентували гостям  позакласний захід з музичної ритміки «Джерела щирої любові» (керівники Соболєва Н.А., Кучейник Т.І.), виставку дитячих робіт     IMG_3927  «З Україною в серці» (керівники Козак О.В., Бабляк Л.О., Трубій В.Ю.).

Під час круглого столу відбувся обмін досвідом між українськими та румунськими колегами. Свої напрацювання представили: Мала Н.І. «Сучасні стратегії навчання мовленню дітей  з порушеннями слуху», Вовчук М.Ф. «Діагностичний інструментарій у роботі психолога з дітьми із порушеннями слуху », Молоч О.М. «Зміст та особливості реабілітації дітей з кохлеарними імплантами  різного віку», Шкурат О.І. «Використання інноваційних технологій в роботі над розвитком мовлення у дітей з порушеннями слуху під час адаптаційного періоду», Гердик Г.М.IMG_3855 «Співпраця класовода та вчителя індивідуальної роботи – невід’ємний компонент комунікативної компетентності дітей з порушеннями слуху». На завершення була підписана угода про міжнародне партнерство та подальшу співпрацю з навчання та виховання дітей з порушеннями слуху між педагогами спеціального технологічного  ліцею для глухих дітей м.Біволеріє (Румунія) та педагогами Чернівецького обласного навчально-реабілітаційного центру №, яка слугуватиме передумовою до інтеграції в європейську спільноту.IMG_3795

IMG_3699Румунські колеги висловили власні думки від побаченого та були глибоко вражені рівнем володіння усним мовленням учнями центру,  їх талантами. В знак подяки наші партнери подарували центру відеофільм про заклад та визначні історичні місця свого краю, ікону з зображенням видатного історичного діяча Штефана Чалмаре.

 

Залишити відповідь