Літній табір для дітей з порушеннями слуху

З 27 червня по 2 липня 2016 року учні Чернівецького обласного навчально-реабілітаційного центру №1 взяли участь у роботі щорічного, тижневого навчально-рекреаційного табору «Літня школа української жестової мови та культури глухих», який функціонував на базі Хустської спеціалізованої школи-інтернату І-ІІ ступенів. У його організації взяли участь викладачі та студенти кафедри загальної та соціальної педагогіки Українського католицького університету (УКУ) спільно з Українсько-Канадським Альянсом для глухих та слабочуючих. Учасниками літнього табору були учні, батьки, директори, педагоги з Чернівців, Львова, Підкаменя, Кіровограда, Хуста та викладачі зі Львова, Кам’янця-Подільського.

Основна мета проведення табору – допомогти дітям з порушеннями слуху, вдосконалити власний фізичний, психологічний, інтелектуальний та культурно-мистецький розвиток, посприяти у розкритті лідерських навичок, а передусім відчути себе повноправними, самодостатніми і просто щасливими дітьми.
У програмі роботи табору вдало поєдналися навчання та змістовний відпочинок. Для нечуючих школярів, їхніх батьків, педагогів та студентів проводилися заняття з української жестової мови та сімейної психології. Робота літньої школи жестової мови, під керівництвом викладача Камянець-Подільського національного університету Оксани Дмітрієвої, була зорієнтована не тільки на учнів шкіл, а й на педагогів, які працюють з ними. Студенти кафедри загальної та соціальної педагогіки УКУ провели з учнями кулінарний конкурс, під час якого мали чудову нагоду поспілкуватися з глухими дітьми.
Керівник Лабораторії української жестової мови Інституту спеціальної педагогіки Національної академії педагогічних наук Анна Замша провела семінар для директорів та педагогів спеціальних шкіл для глухих та слабочуючих, де детально висвітлила зміст нових навчальних програм викладання жестової мови у школах для нечуючих дітей та перспективи щодо підвищення кваліфікації вчителів жестової мови.
Окрім цього, кожен із учасників табору презентував свій заклад, проводив майстер-класи: лозоплетіння (Хуст), виготовлення ляльки-мотанки (Чернівці), бджільництво (Львів). Особливо захоплюючою для всіх дітей стала гра квест на патріотичну тематику, організована ЧОНРЦ №1. Під час гри команди вирішували логічні завдання, здійснювали пошук на місцевості, будували оптимальні маршрути переміщення, шукали оригінальні рішення і підказки.
Учні та педагоги ЧОНРЦ №1 стали учасниками театралізованої інсталяції «Світ глухих», метою якої було ознайомлення чуючих людей з проблемами глухих та слабочуючих у чуючому світі. “Світ глухих” – це “світ навпаки”, в якому немає місця усній мові, а спілкування відбувається виключно жестовою мовою і жестами. В країні глухих діяли власні гроші (купони), які можна було обміняти в банку, та розрахуватись за отримані послуги, куплений товар. Тут працювали: кафе, перукарня, фітнес-клуб, масажний кабінет, лікарня, магазини, поліцейський відділок тощо.
Гості та учасники табору щодня плавали в басейні, милувались чарівною природою Закарпаття, провели день відпочинку на соляному озері в м. Солотвино, де не лише купалися, а й вчилися користуватись цілющою глиною, відвідали термальні басейни «Теплі води» у с. Велятино, оленячу ферму у с. Іза.
Учні, педагоги Чернівецького обласного навчально-реабілітаційного центру №1 висловлюють величезну вдячність організаторам навчально-рекреаційного табору «Літня школа української жестової мови та культури глухих», адміністрації та працівникам Хустської спецшколи-інтернату за чудовий відпочинок і незабутні враження.

Залишити відповідь