Оголошення

АВТОРСЬКИЙ СЕМІНАР ДОКТОРА ПЕДАГОГІЧНИХ НАУК ЄФИМЕНКА М. М.

З 16 січня по 20 січня 2017 року на базі Чернівецького обласного навчально-реабілітаційного центру №1 (м. Чернівці, вул. Василя Аксенина,6) відбудеться авторський семінар доктора педагогічних наук, автора програми  з фізичного виховання дітей раннього та дошкільного віку «Казкова фізкультура» Єфименка Миколи Миколайовича на тему: «Нові методичні підходи до фізичного розвитку і оздоровлення дошкільнят з обмеженими можливостями здоров’я». Обсяг — 30 ‒ 36 академічних годин. Запрошуються педагоги, фахівці з фізичного виховання та лікувальної фізкультури, батьки, усі зацікавлені. Семінар має практичне спрямування. На семінарі буде запропонована унікальна методична продукція д.п.н. Н. Н. Єфименка: книги, брошури, відеозаписи практичних занять з дітьми тощо.
Після закінчення семінару слухачам буде вручено відповідне свідоцтво з підписом і печаткою автора технології.

Слухачам   семінару необхідно взяти з собою таке канцелярське приладдя: загальний зошит у клітинку (бажано формату А4), ручку, простий м’який олівець, лінійку, гумку, фломастери чотирьох кольорів (чорний, зелений, синій, червоний), коректурний засіб для виправлення помилок.

Реєстрація учасників до 10 січня 2017 року.

Контактні особи: Савчук Олена Орестівна (тел. 0506780920, 53-62-65), Мигован Оксана Ананіївна (тел. 0953346353)

Методику М. М. Єфименка вперше було представлено 1999 року в програмі «Театр фізичного розвитку й оздоровлення». Вона розрахована на дітей дошкільного та молодшого шкільного віку та спирається на об’єктивні закони розвитку дитячого організму. У цій методиці автор сформулював основні, принципово нові положення системи фізичного виховання та оздоровлення дітей перших 10 років життя. Крізь всю роботу червоною ниткою проходить ідея перетворення одноманітних занять на заняття-вистави, що дарують дітям радість і приносять користь їхньому фізичному, інтелектуальному розвитку, формуванню міжособистісних стосунків.

Система М. М. Єфименка розкривається у 10 заповідях:

1. Дотримуйся логіки природи (за «принципом повторно-кільцевої побудови занять», який пропонує природну послідовність становлення рухових навичок дитини: від вправ у положенні лежачи на спині, на животі, через перевертання, повзання, рухи в позі сидячи, а потім стоячи, до ходьби, лазіння, бігу, стрибків, потім метань і складно координованих рухів).

2. Руховий розвиток дошкільників повинен відбуватися за розвивальною спіраллю.

3. Так звані загальнорозвивальні вправи — це випадкове, безлике «рукомахання», підбирати підготовчу частину заняття слід відповідно до еволюційної гімнастики.

4. Розподіл занять на три частини повинен бути не формальним, а фізіологічним за своєю суттю (спочатку розминка, потім основне навантаження і на завершення заспокійливі вправи).

5. «Театр фізичного виховання дошкільників»: граючи — оздоровляти, граючи — виховувати, граючи — розвивати, граючи — навчати.

6. Фізичне виховання повинне заряджати дітей позитивною, світлою енергією задоволення, не слід гнатися за високою моторною щільністю.

7. Руховий портрет дошкільника «малює» методика ігрового тестування рухового розвитку дошкільників у нормі та у разі патології, яка дуже проста в організації, не потребує особливого обладнання, кожний тест має ігрову основу і високу чутливість до малопомітних відхилень, а такомплексність дослідження.

8. Створюй тренажери сам.

9. Здоров’я здорових вимагає профілактики й корекції (до яких у першу чергу слід віднести корекцію порушень постави, плоскостопості і положень кінцівок, регулювання м’язового тонусу, оптимізацію рухів у суглобах, корекцію діяльності серцево-судинної і дихальної систем, вдосконалювання вестибулярного апарату, покращання орієнтування у просторі, подолання надмірної ваги тіла тощо).

10. Через рух і гру — до виховання людини майбутнього (фізичне виховання як основний напрям загального розвитку дитини, що включає у себе психічну, інтелектуальну, емоційну та інші сфери).

Залишити відповідь