«Білий птах з чорною ознакою»

(Кінофест за творчістю видатного українського актора та режисера Івана Миколайчука)

img_9887

«Література – це мистецтво, яке здатне показати життя людини, думки, прагнення, надії, сподівання,  розчарування… від народження і до останньої хвилини… Але є ще один вид мистецтва який складає літературі конкуренцію. Це – кіно. Кіно перевищує театр, літературу, живопис, у створенні зорових рухливих образів, які здатні охопити сучасне життя у всьому естетичному значенні своєрідності.» (Ю.Борєв, мистецтвознавець)

Щоб краще познайомити учнів центру з видатними земляками, цьогорічний тиждень літератури рідного краю, у  Чернівецькому обласному навчально-реабілітаційному центрі №1, було присвячено Іванові Миколайчуку.  З 13.12. 2016 по 16.12.2016, у нашому закладі проходив  кінофест за творчістю видатного українського актора та режисера Івана Миколайчука «Білий птах з чорною ознакою» (згідно плану роботи методичного об’єднання вчителів суспільно-гуманітарних дисциплін)

У допрем’єрному  показі вихованці центру мали змогу преглянути випуск літературної газети «Ти дивишся з екрану, ти – живий… » та виставку- огляд творчої спадщини видатного актора і режисера    «Я біля вас…»…

Прем’єрою стала розповідь  «Білий птах з чорною ознакою». Іван Миколайчук –    Життя довжиною у 46 років..»  та  перегляд  фільму-спогаду  «Книга життя»,  (підготована головою методичного об’єднання Агарковою О.В.), що  розкрили цікаві сторінки з життєвого та творчого шляху «…національного народного генія».

У житті цього видатного актора, режисера та сценариста було все, щоб стати міфом не лише національного, але й світового кінематографу. Дитинство у маленькому гуцульському селі, раннє кохання, рання слава, рання смерть. А ще — майже містичні стосунки з кіно: він розділив долі своїх перших героїв — Івана Палійчука (“Тіні забутих предків”) і Тараса Шевченка (“Сон”). Розділив Іван і драму українського поетичного кіно в цілому, яке здійснило в середині 60-х крутий поворот від офіційної ідеології до народної культурної традиції. Про все це Іван Миколайчук розповідає сам — за допомогою ролей, що зіграні в кіно.

img_9882 img_9878

Підготувала О.В.Агаркова

 

Залишити відповідь