Урок фізики в Парку інтелектуальних розваг Тема уроку. Атмосферний тиск

Учні 8-А класу разом з вчителькою фізики Присяжнюк О.Г. вивчали атмосферний тиск у Парку інтелектуальних розваг.

Успішно пройшли сканер IQ і отримали флаєр з програмою інтелектуальних розваг. Отут все і почалось…

У Спостерігальній освіторії виявилось, що на простягнуту долоню тисне повітря, маса якого дорівнює 150 кг, а на поверхню тіла людини тисне приблизно 15 тонн повітря. Людина ж не відчуває цієї ваги. І як це можливо?!

Помандрувавши Дорогами загадок та відкриттів з Паскалем і Торрічеллі, з’ясували природу атмосферного тиску, спробували його виміряти, розважились з формулою для визначення гідростатичного тиску.

А потім –  ретрокруїз до німецького Магдебургу у далекий 1654 рік. Там сам бургомістр Отто фон Геріке продемонструв свій славнозвісний дослід з магдебурзькими півкулями, які не могли розірвати вісім пар коней. Ось така сила атмосферного тиску!

У Клініці здоров’я нарешті розкрилась таємниця. Виявляється, атмосферний тиск врівноважується внутрішнім тиском повітря, яким наповнені усі органи земних живих організмів, тому ми і не відчуваємо тиску атмосфери Землі. Оскільки зміна атмосферного тиску призводить до зміни погоди, а це суттєво впливає на самопочуття, слід дотримуватись рекомендацій щодо здорового способу життя.

Для вимірювання атмосферного тиску користуються барометрами. Як же без них? Довелося влаштувати Hand made по виготовленню барометрів.

Експериментальний тест-драйв. І вода не виливається з перевернутої склянки, накритої листком паперу, і яйце раптом всмоктується пляшкою, і магдебурзькі півкулі у  шкільній інтерпритації. Ось докази існування колосального атмосферного тиску.

Розваги в парку завершились Інтелектуальним дербі. Восьмикласники погодились з самим Ейнштейном, котрий якось сказав: «Найпрекрасніше відчуття – це відчуття таємниці, а радість бачити і розуміти природу  –  найбільший дар».

                                  Написала Присяжнюк О.Г., голова методичного об’єднання                                                   природничо-математичних дисциплін

Залишити відповідь