110 років доброти, любові та турботи про дітей у Чернівецькому обласному навчально-реабілітаційному центрі №1

110 років тому в Чернівцях з’явилася ошатна споруда, в якій  2 грудня 1908 року при сприянні буковинської інтелігенції розмістився «Ювілейний інститут сліпих та глухонімих імператора Франца Йосифа І».

З приходом на Буковину румунської влади у 1919 році «інститут» продовжував функціонувати і розвиватися як заклад для глухих та сліпих дітей.

У 1944 році частина учнів та викладачів була евакуйована до Румунії (м. Біволарія).

Після визволення Буковини директором закладу впродовж 23 років був Лозинський В.Д., а з 1967 по 2008 рр. школою керував Ключник В.М. Завдяки їх керівництву установа стає провідним центром навчання і виховання дітей з порушеннями слуху.

У 2011 році на базі закладу був створений  Чернівецький обласний навчально-реабілітаційний центр № 1, який надає послуги з комплексної реабілітації дітям з психофізичними порушеннями.

У сучасних умовах реформування освіти педагогічний колектив центру велику увагу приділяє формуванню життєвих компетентностей  дітей з особливими потребами, їх  соціальній адаптації та професійній орієнтації. Більшість педагогів має спеціальну дефектологічну освіту. Із стін школи за ці роки випущено майже 1200 учнів, багато з яких продовжують навчання у середніх спеціальних та вищих навчальних закладах.

У рамках багаторічної співпраці з колективом Біволарійського спеціального технологічного ліцею (Румунія) група педагогів центру 3 грудня 2018 року була запрошена на святкування 110-ої річниці закладу.

Урочистості ж з нагоди ювілейної дати заснування Чернівецької школи для глухих відбудуться 14 грудня 2018 року в актовій залі центру за адресою: м. Чернівці, вул. В. Аксенина, 6.

Крилова С.В., вчитель української мови та літератури

Залишити відповідь