«Літня школа української жестової мови та культури глухих» Українсько-Канадського Альянсу для глухих та слабочуючих в Чернівцях

З 9 по 14 серпня 2021 року на базі Чернівецького обласного навчально-реабілітаційного центру №1 працював навчально-рекреаційний табір «Літня школа української жестової мови та культури глухих». У його організації під егідою Українсько-Канадського Альянсу для глухих та слабочуючих взяли участь запрошені фахівці: кандидат педагогічних наук Наталія Адамюк з відділу жестової мови Інституту спеціальної педагогіки та психології імені Миколи Ярмаченка Національної академії педагогічних наук; кандидат педагогічних наук Оксана Дмітрієва, доцент кафедри корекційної педагогіки та інклюзивної освіти Кам’янець-Подільського національного університету імені Івана Огієнка; кандидат педагогічних наук, д-р Ігор Кобель, керівник служби супроводу студентів з особливими освітніми потребами Українського католицького університету (УКУ) та студенти УКУ.

Основна мета проведення табору – допомогти дітям з порушеннями слуху вдосконалити власний фізичний, психологічний, інтелектуальний та культурно-мистецький розвиток, сприяти у формуванні лідерських навичок, а передусім відчути себе повноправними, самодостатніми і просто щасливими дітьми.

Програма роботи табору поєднувала навчання та змістовний відпочинок. Для глухих школярів зі Львова, Чернівців, смт. Підкаменя Львівської області, Хуста Закарпатської області, педагогів і студентів були організовані заняття з української жестової мови. Окрім звичайних рекреаційно-відпочинкових і спортивних заходів проводились інтелектуальні ігри, кулінарний та мистецький конкурси, квест, спортивно-розважальна гра «Ігри патріотів», а студенти кафедри соціальної роботи та педагогіки УКУ отримали чудову нагоду поспілкуватися з глухими і слабочуючими дітьми й удосконалити власні навички жестового спілкування. 

Гості та учасники табору здійснили цікаву подорож, під час якої познайомилися з архітектурною перлиною Чернівців – Чернівецьким національним університетом ім. Юрія Федьковича, під час пішої прогулянки пройнялися атмосферою старовинних вулиць міста, побували у Чернівецькому музеї народної архітектури та побуту, чоловічому монастирі Різдва Пресвятої Богородиці «Гореча», де розділили обідню трапезу із мешканцями обителі.

Незабутні враження залишилися і після відпочинку на березі мальовничого озера у туристично-розважальному комплексі «Аква-Плюс», де діти мали можливість поплавати в басейні, помилуватися чудовою природою та весело провести час. А обід на свіжому повітрі був просто фантастичний. Висловлюємо щиру вдячність керівництву туристично-розважального комплексу «Аква-Плюс» за надані знижки для дорослих та безоплатний вхід для дітей.

Завершувалася робота навчально-рекреаційного табору концертною програмою, котру й підготували його учасники. Юні артисти та їхні педагоги виконували пісні жестовою мовою, танцювали, демонстрували гумористичні сценки, а родзинкою святкової програми став флешмоб «Україна – єдина країна!».

Насичена та цікава програма табору «Літня школа української жестової мови та культури глухих», дружня атмосфера справили неймовірне враження на всіх, без винятку, його учасників. Сподіваємося, що набуті знання, навички і вміння стануть у нагоді, а теплі емоції зігріватимуть серця! Чекаємо на нові зустрічі!

Щиро дякуємо спонсорам проєкту, які надали ґранти: Канадському університету імені МакЮена (MacEwan University), програмі міжнародних академічних обмінів Держдепартаменту США ім. Фулбрайта «Fulbright Ukraine» та особисто д-ру Роману Петришину, засновнику та керівнику канадської громадської організації Alberta Local and International Education!

Залишити відповідь