Театральна вітальня відкрилася у Чернівецькому обласному навчально-реабілітаційному центрі № 1

14 грудня 2015 року в Україні відзначали 175-річчя  від дня народження українського письменника-гуманіста, класика української літератури, драматурга, перекладача, одного з корифеїв і фундаторів українського театру Михайла Петровича Старицького.

Непересічна постать сміливої та щирої творчої особистості, справжнього патріота України надихнула педагогів Чернівецького обласного навчально-реабілітаційного центру№1 на організацію та проведення цікавого загальношкільного заходу – театральної вітальні «У полоні Мельпомени». Це було справжнє свято театру, драматургії, щирого українського слова. Урочиста атмосфера відчувалася у всьому. Бажаючі могли  придбати вхідні квитки на перегляд вистави. Яскрава афіша,  святкове вбрання школярів і педагогів підкреслювали важливість події. Учням цікаво було ознайомитись з історією виникнення та розвитку театрального мистецтва в світі та на Україні, розвитком аматорського театрального руху, що сприяв піднесенню національної культури. Школярів вразили цікаві факти з життя і творчої діяльності М. Старицького, М. Кропивницького, П.Саксаганського, М.Заньковецької. Молодшим учням були запропоновані вправи з акторської майстерності, де вони спробували себе в ролі справжніх акторів і  відкрили свої індивідуальні  творчі здібності.

Незабутнє враження на глядачів справила інсценізація фрагментів драми М.Старицького «Ой, не ходи, Грицю, та й на вечорниці», підготовлена вчителями української мови та літератури Кучейник Тетяною Іванівною та Токаревою Галиною Іванівною та учнями 10-12 класів. Цьому передувала кропітка робота по підбору вдалих акторських образів, виготовленню декорацій та реквізиту, підготовці костюмів, музичного супроводу. Родзинкою дійства стала яскрава постановка українського народного танцю «Метелиця» (хореограф Ісопеску А.М.). Школярам вдалося передати атмосферу українських вечорниць минулого століття, відтворити характер та настрої персонажів драми. Кожен мав змогу відкритись, проявити свій талант, творчу фантазію, збагатити духовний світ. Це допомогло учням краще зрозуміти загальнолюдські цінності, сприяло вихованню поваги до національних традицій, любові до рідного слова.

Виступи учнів вразили всіх присутніх, своє захоплення і подяку за майстерну гру акторів вони виразили бурхливими оплесками.

Такі заходи сприяють згуртуванню шкільного колективу, пробудженню інтересу і пошани до етнічної культури нашого народу.

«Проб`є час – і все чесне, добре, сповнене високих намірів стане на чолі і під яскравим сяйвом дня піде до владнославних – любові, свободи і правди!» Хочеться вірити, що ці слова М.Старицького стануть справжнім пророцтвом і Україна знайде свій власний шлях у щасливе майбутнє.

Кучейник Т.І. – вчитель української мови та літератури

Залишити відповідь