7 лютого – день безпечного Інтернету

Дослідниця громадянських веб-технологій та криптографії Ксенія Єрмошина вважає: українці поки що рідко замислюються про свою цифрову безпеку. На її думку, більше дбати про захист персональних даних наші співвітчизники почнуть через кілька років.

Не плутати приватність та безпеку

«Дуже різні тенденції можна простежити в Західній та Східній Європі. Вони проходять по так званій лінії GAFA: це Google, Amazon, Facebook та Apple. Це служби, яким у Західній Європі все менше довіряють. А у Східній Європі вони є інструментами, які справді можуть дати рішення ваших проблем. Ви можете використовувати Gmail та Facebook із певною часткою впевненості, що вам принаймні завтра це не зашкодить», — розповіла пані Єрмошина під час лекції в Центрі візуальної культури.

Дослідниця звертає увагу на те, що поняття приватності (privacy) та безпеки (security) дещо відмінні. «Межі між особистими звичками та цифровою безпекою розмиті. Від накопичення різноманітних даних про користувача й до ситуації, коли йому відмовлять у медичному страхуванні, — один крок. У Європі поширена практика, коли людині відмовляють або підвищують ціну страховки, якщо “розумний” фітнес-трекер зафіксував зниження активності його власника або порушення в харчуванні. Слово “небезпека” до подібних ситуацій, мабуть, не підходить. Мова про те, наскільки ви хочете відчувати себе у “скляному будинку”, відкритим усім вітрам», — пояснює Ксенія Єрмошина.

За матеріалами Тетяни Гордієнко http://osvita.mediasapiens.ua

Залишити відповідь