Поради психолога

Аутизм: що варто знати

Починаючи з 2007 року 2 квітня у світі відзначається День розповсюдження інформації про проблеми аутизму. 1 з 160 дітей має розлад аутистичного спектру, який починається переважно в дитинстві і продовжується в підлітковому та дорослому віці. Тема аутизму оповита міфами, тож у цей день доречно згадати про основні з них

РОЗВИВАЮЧІ ІГРИ З ФІГУРКАМИ ТВАРИН

СЕКРЕТИ СТВОРЕННЯ МОВНОГО СЕРЕДОВИЩА ВДОМА

Ні для кого не секрет, що розвиток дитини залежить від оточуючого її середовища: чим вона багатша, тим інтенсивнішим є розвиток. Для дітей дошкільного віку розвиваючим середовищем є їх дім, місце, де вони проводить більшу частину часу. Створення розвиваючого середовища вдома не вимагатиме від вас значних зусиль, але допоможе вам активізувати розвиток мовлення вашої дитини.

ЯК ЗАОХОТИТИ ТАТА ДО ІГОР З ДИТИНОЮ?

РЕЛАКСАЦІЙНІ ВПРАВИ ДЛЯ ДІТЕЙ ТА ПІДЛІТКІВ

Шкільні роки – це найважливіший етап у житті людини, протягом якого найактивніше формується її особистість. Проте деякі діти, особливо такі, що відзначаються надмірною чутливістю нервової системи, зазнають у школі емоційних навантажень. Оцінки, відповіді перед класом, перевірочні роботи – все це стає приводом для переживання, острахів. Одним з методів, спрямованих на зняття нервово-психічного напруження, скутості, зниження тривожності, стабілізацію психоемоційного стану, заспокоєння є застосування релаксаційних технік.

Релаксація для педагогів

Робота вчителя емоційно напружена. "Це робота серця і нервів, це буквально щоденна і щогодинна витрата величезних душевних сил. Наша праця - це повсякчасна зміна ситуації, що викликає то посилене збудження, то гальмування" (В. Сухомлинський, Т.5,426). Вчителю потрібна техніка саморегуляції, яка дає йому впевненість в роботі, дозволяє без зайвого емоційного напруження здійснювати професійну діяльність. Педагогічний оптимізм, впевненість в собі, відсутність страху перед діть¬ми; уміння володіти своїми фізичним, психічним, емоційним станами; на-явність вольових якостей (цілеспрямованість, самовладання, рішучість, самокерування) сприяють позитивній самореалізації учителя. Для зняття нервової напруги, напруження м'язів існують різні сис¬теми вправ (аутотренінг, релаксація, гімнастика йогів тощо). Наведемо де-які вправи, які необхідні для розвитку педагогічної техніки саморегуляції вчителя.

Залишити відповідь