Краєзнавство в шкільній бібліотеці: нові традиції та цінності

Під таким гаслом з 28.09 по 23.10.2021 у Чернівецькому обласному навчально-реабілітаційному центрі проводився щорічний Всеукраїнський місячник бібліотек з метою виховання любові до рідної землі – своєї «малої Батьківщини», поваги і шанобливого ставлення до історико-культурної спадщини, сприяння поглибленню пізнавального інтересу учнів до рідного краю як складової України, бережливого ставлення до рідної природи.

В межах проведення місячника бібліотека підготувала багато цікавих і різноманітних заходів. Книжкова виставка «Немає кращої землі ніж та, що зветься Буковина» представила славну історію букового краю та розмаїття багатонаціональної культури, що знайшли відображення на сторінках численних видань.

Вихователі 1-12 класів провели пізнавальну годину, своєрідний краєзнавчий променад «Історія роду – історія нашого народу». Учні 8 класу підготували проекти, в яких відображена історія, традиції, звичаї місцевостей, де вони народилися і живуть. Старшокласники провели фотоконкурс світлин видатних людей України, а вчитель образотворчого мистецтва Трубій В.Ю. організував виставку дитячих малюнків «Чудовий край – чудової краси». Так наші діти бачать красу буковинської природи.

Віртуальну екскурсію по музеях Буковини «Заповітні місця мого краю» здійснили учні 6 класу (класний керівник Гердик Г.М.) завдяки історико-краєзнавчим матеріалам, які зберігаються у бібліотеці центру.

День бібліотворчості «Веселі ідеї» та інтерактивний картмейкінг «Краєзнавчий портрет міста» об’єднав учнів 1-4 класів. Діти залюбки виготовляли різноманітні поробки, ляльки-мотанки, вітальні листівки, закладки до книг (класоводи – Кіндзерська М.Ю., Вітровчак О.С., Бунзяк А.Б., Пелепец Т.Д., керівник гуртка – Лунжак Н.М.)

Кожна бібліотека – це ціла планета, яка відкриває двері у світ казок, пригод і історій. Читачами бібліотеки стали учні 1-А і 1-Б класів. На згадку про відвідини бібліотеки діти отримали дитячі книжки та смаколики в подарунок.

Інформаційний колаж «Вивчай і знай свій рідний край» оформили старшокласники: розмістили світлини з цікавими фактами про історико-культурну спадщину, архітектурні пам’ятки Буковини та видатних людей краю.

Поетична година «Поетами оспівана земля». Юні виконавці повели нас у світ захоплюючої природи Буковини, оспіваної видатними поетами рідного краю минулого часу і сьогодення. Чудовий відеоролик створила педагог-організатор Гуменюк К.В.

Насиченим і пізнавальним видався День краєзнавства «У звичаях, традиціях народу ти душу України впізнавай!». Представлена презентація познайомила старшокласників з поняттям «краєзнавство», заповідними перлинами Буковини, Червоною книгою Буковини, архітектурними пам’ятками столиці Буковини – Чернівці.

Історико-краєзнавча вікторина «Наш рідний край» викликала у дітей жваву дискусію. Старшокласники довели, що вони добре знають історію, традиції та видатних людей краю.

Цікаво і змістовно пройшов турнір знавців літературного краю «Історія краю літературними стежками». Вчитель української мови та літератури Агаркова О.В. познайомила учнів з літературним альманахом «Їх єднають слово та любов до рідної землі, народу», який виготовили вчителі української мови і літератури. В ньому представлені світлини та відомості про життєвий та творчий шлях письменників Буковини, які своїм служінням мистецтву примножили славу Буковинської землі. Оксана Василівна провела екскурсію по «Арт-галереї», розповіла цікаві життєві історії про видатних митців Буковини.

На завершення місячника бібліотеки  хореограф Ісопеску А.М. організувала флешмоб «Хай квітне у щасті мій рідний край». Імпровізоване дерево – символ життя та довголіття, краси нашої землі, вірності, оновлення природи та щасливого майбутнього.

Наша спільна робота в організації заходів була корисною і приємною. Щиро вдячна всім педагогам, хто брав участь у проведенні місячника бібліотеки і учням, які проявили активність та творчі здібності.

Підготувала завідуюча бібліотекою І.Нестеренко

Залишити відповідь